Home » Blog » Zápisy společností do rejstříku notářem

Zápisy společností do rejstříku notářem

Přibližně od poloviny května tohoto roku mohou notáři nově provádět online zápisy do obchodního a dalších veřejných rejstříků. Díky tomu se má zrychlit a zjednodušit proces zápisu, který doposud prováděly soudy. Zjednoduší se tak celkově začátky podnikání a zakládání společnosti? 

Zápis u notáře je levnější než u soudu

Zápis u notáře je rychlejší a levnější než u soudu, jelikož ušetříte na soudních poplatcích. Poplatek za založení akciové společnosti vychází na osm tisíc korun, zatímco u soudu na dvanáct tisíc korun. Poplatek za založení společnosti s. r. o. činí u notáře necelé tři tisíce, u soudu šest tisíc. Pokud byste chtěli provést změnu či doplnění zápisu zaplatíte tisíc korun, u soudu by vás to stálo dva tisíce.

Jakmile notář provede online zápis, vydá vám výpis z veřejného rejstříku s provedenými změnami. Zároveň elektronicky zašle příslušnému soudu písemnosti do spisu a rejstříkovému soudu odvede zaplacené soudní poplatky. Na první pohled se to zdá rychlé a jednoduché, navíc kromě obchodního rejstříku budou moci notáři přímo zapisovat i do nadačního rejstříku, rejstříku obecně prospěšných společností nebo do rejstříku společenství vlastníků jednotek.

Ready made vychází stále nejvýhodněji

Nicméně jakkoliv se to zdá jednoduché, při zakládání společnosti si musíte nadále sami vyřídit živnostenské oprávnění, sehnat stanovy u právníka, zakladatelské dokumenty, navštívit finanční úřad, najít vhodné sídlo pro společnost a zařídit celou řadu dalších náležitostí důležitých pro hladký rozjezd podnikání. V tomto směru je mnohem výhodnější koupit si ready made společnost.

Nákupem ready made – předzaložené společnosti – ušetříte spoustu času a v konečném důsledku i peněz, jelikož se nemusíte zabývat obíhám úřadů a papírováním, ale můžete se věnovat věcem souvisejícím přímo s vašim byznysem. Ready made společnost můžete vlastnit již během pár minut a bez složitých zakládacích procedur.

 

Autor: Linda Tomsa Kalašová